logo10fejlec ok1

Mi is az INTRASTAT jelentés?

Az Intrastat az Európai Unió belső piacán megvalósuló áruforgalom regisztrálását célzó statisztikai megfigyelési rendszer. Az egységes belső piac létrejöttével megszűnt a lehetősége annak, hogy az egyes tagállamok közötti kereskedelem alakulását (külkereskedelmi statisztikát) a vámstatisztikák alapján kövessék. A megoldást az Intrastat rendszer bevezetése jelentette, mely statisztikai bejelentési kötelezettséget ír elő a résztvevő vállalatoknak.  

Intrastat adatgyűjtés minden EU-tagállamban működik. Az EU forgalmazók minden tagállamban kötelesek Intrastat-jelentést benyújtani, az abban szereplő adatok köre azonban az egyes országokban kissé eltérhet.

Ki köteles Intrastat adatot szolgáltatni (adatszolgáltató)?

   •Magyar adószámmal rendelkező vállalkozás
   •EU-tagállamokból hoz be vagy visz ki terméket
   •Adatszolgáltatási küszöbérték felett szállít (beérkezésre és kiszállításra is 100 millió Ft)

Az Intrastat adatszolgáltatói azok a magyar adószámmal rendelkező vállalatok/vállalkozások, amelyek EU-tagállam(ok)ból terméket hoznak be (beérkezések), vagy oda terméket visznek ki (kiszállítások).
A fentiek közül csak azoknak a gazdasági szervezeteknek kell adatot szolgáltatniuk, amelyek 12 havi EU beérkezése vagy EU kiszállítása meghaladja az ún. adatszolgáltatási küszöbértéket, amelyet a KSH minden naptári évre előre meghatároz és közzétesz. A 2010-ben érvényes adatszolgáltatási küszöbérték a beérkezésekre és kiszállításokra egyaránt 100 millió Ft.

Mivel a KSH az ÁFA bevallásokról folyamatos értesítést kap a Nemzeti Adó és Vámhivataltól, így küszöbérték elérése esetén azonnal értesítést küld a Gazdálkodó részére, hogy beérkezés vagy kiszállítás tekintetében INTRASTAT jelentésre kötelezetté vált.

Amennyiben cégük ilyen jellegű értesítést kapott, vegye fel velünk a kapcsolatot, mi segítünk az INTRASTAT jelentés elkészítésében és beküldésében.

Ezen a linken megtekintheti a KSH Intrastat részletes útmutatóját.

További információkért keressen minket!

Intrastattal kapcsolatban vállaljuk:
   •Bejelentkezés a KSH rendszerébe,
   •TARIC (vámtarifaszám) meghatározás, harmonizálás,
   •Adatok összegyűjtése/komplettírozása,
   •Bevallás benyújtása elektronikus úton (minden hónapot követő hó 15-ig)

Kérdése van?

Amennyiben kérdése van az Intrastat rendszerével vagy szolgáltatásainkkal kapcsolatban, keressen bennünket elérhetőségeinken, melyeket a Kapcsolat menüpontban megtalál.

Rólunk mondták...

„Vállalatunk a kezdetektől fogva partnere a Customs & Nature Kft-nek, ahol a vámügynökségi szolgáltatásokat vesszük igénybe.
Mindig gyorsan, pontosan, rugalmasan intézik számunkra a vámkezeléseket, és telefonon is szívesen segítenek, amikor nem tudunk az előírások között eligazodni.
Mindezt a szolgáltatást igen kedvező áron nyújtják nekünk, ami szintén nem elhanyagolható tényező.
Reméljük, még sokáig együtt dolgozhatunk velük, és sok megbízást adhatunk számukra.“

Böhmné Szabó Csilla
Rath Hungária Kft.